Missie en visie

Onze visie is om het gebruik wetenschap en onderzoek in kracht- en conditietrainingen te stimuleren in Eindhoven en binnen Nederland.

Onze visie is om kracht- en conditietrainingen naar een hoger niveau te tillen in Nederland door wetenschap en onderzoek te incorporeren.

Om deze reden hebben wij onszelf de missie gesteld om “evidence-based” kracht- en conditietrainingen te geven in de vormen van CrossTraining, Powerliften, en Olympisch Gewichtheffen. “Evidence-based” betekend dat activiteiten gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs in plaats van anekdotisch (een specifiek voorval of persoonlijke ervaring) bewijs. Daarom hanteren wij theoretische en praktische wetenschap in onze programmering, coaching en lessen.

Hoezo “evidence-based”?

In onze jarenlang ervaring als trainers en coaches constateerde wij dat “sportexperts”, “personal trainers”, en sportcoaches in het algemeen, zich vooral berusten op persoonlijke ervaring. Denk aan social media “influencers”. Dit resulteert in mythes en ongefundeerde meningen in de fitnesswereld. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Sportlessen en trainings- en voedingsadvies worden niet getoetst aan de hand van wetenschap en onderzoek. Bij Iron Helix zullen de programmeringen en coaching juist worden getoetst aan wetenschappelijk bewijs en bewezen praktijken. Kracht- en conditietrainingen draaien om gezondheid in de breedste zin van het woord: mentaal en fysiek. Wij focussen op techniek: het goed uitvoeren van oefeningen om blessures te voorkomen en herstellen. Wanneer wij voedingsadvies uitbrengen is dit gebalanceerd om nooit een tekort aan macro- of micronutriënten te krijgen. 

Iron Helix heeft een wetenschappelijke achtergrond in haar programmering, trainingen, en coaching. Alle coaches zijn up-to-date over de laatste ontwikkelingen in de sportwereld en passen deze toe in de praktijk.

Wat betekent dit voor jou?

Tijdens groepslessen worden enkel oefeningen behandelt met bewezen effect. De oefeningen worden in specifieke volgorden uitgevoerd. Eerst worden grote spiergroepen en energiesystemen aangesproken. Hierna worden de kleinere en meer specifieke spieren getraind die ter ondersteuning dienen van je allround kracht en conditie. Onze gym programmering volgt een vergelijkbare stijl. Wij werken altijd naar een doel voor effectief resultaat. Stapsgewijze progressie is de sleutel tot succes en plezier. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat iedereen een gelijke kans krijgt om deel te nemen aan de verschillende lessen. Zo rouleren de powerlift en gewichthef lessen per week. Mocht je slechts op één dag kunnen deelnemen aan een les dan behandel je in drie weken steeds verschillende oefeningen.

Maar laten we vooral het belangrijkste niet vergeten: PLEZIER.